Back to the top

The First Statement [Album]

Muzikale invloeden

Ik ben opgegroeid met muziek die zich het best laat omschrijven met de enigszins racistische term ‘non-blank’. Ik hield van oude hiphop (Public Enemy, EPMD, Pete Rock), Fatboy slim en jazzy drumnbass. Ik wou altijd weten waar die muziek vandaan kwam. Waar lag de oorsprong. Zo ging ik ook Funk en Soul-muziek luisteren en ontdekte ik steeds vaker fragmenten die mijn hiphophelden hadden gesampled. Nu luister ik ook veel reggae, klassieke muziek en uiteraard ook veel Arabische muziek. Van alles zolang het maar niet ‘te blank’ is. Rock- en gitaarmuziek vind ik gewoon saai, kwestie van smaak vrees ik.

Toen ik op mijn 15de begon met muziek maken wou ik graag drumnbass maken.

Dat is echt een ‘producer-stijl’. Je hebt maximale controle over het geluid en alles wat je maakt is te danken aan jezelf. Ik vond samplen maar niets dus ging aan de slag met synthesizers en zelf drumpartijen maken. Ik wou alles zelf doen, muziek verzinnen en uitwerken. Maximale controle hebben.

Langzamerhand ging ik wel steeds vaker samplen en dingen ‘lenen’. Tegenwoordig ken ik de kracht van samplen en de kracht van een echt gespeeld geluid. Met samples creeer je een andere belevingswereld als met echte instrumenten. Nu ik steeds vaker weer échte muziek wil maken met behulp van echte instrumenten ben ik me er bewust van wat de computer allemaal voor invloed uit kan oefenen op je creatief denken. Nu weet ik goed wat er mogelijk is met behulp van echte instrumenten, computers, appatuur en microfoons. Alles heeft een bepaalde invloed op muziek. Als je die invloed kent kan je heel bewust omgaan met de verschillende aspecten van muziek maken.

Composition & Music-Production

Zo heb ik muziek gemaakt totdat ik werd aangenomen op de HKU.

Daar hoorde ik over muziek van andere culturen en andere benaderingen van muziek. Op mijn school is heel mijn denken over muziek/kunst veranderd. Op school ben ik mij heel bewust geworden van de verschillende elementen die komen kijken bij het productieproces van muziek. Ik zie het een beetje als een schilderspalet. Op school leer ik verschillende technieken (kleuren) die ik vervolgens leer toe te passen op de manier die voor mij het beste werkt. Ik leer niet alleen de verschillende kleuren kennen maar ook de betekenis ervan. Op die manier kan je schilderen met intenties. Nu kan ik Arabische schilderijen verven met Westerse kleuren. Al die kleuren, verftechnieken en methodes zorgen uiteindelijk voor mijn eigen stijl.

Nu bestudeer ik de muziek van Japan, India en het Midden-Oosten. Alles wat ik interessant vind integreer ik in mijn eigen werk. Ik wil muziek maken waarbij je weg kan dromen naar een andere planeet. Maar dat die planeet uiteindelijk gewoon een verklanking was van de andere kant van de wereld. Ik wil muziek maken van meer dan noten en ritmes, er moet iets speciaals inzitten. Dat krijg ik door ongelukjes te creeeren of door expres fouten te maken. Dan krijgt de muziek een spontaan karakter. Ik wil tijdloze muziek maken. Muziek die over een paar jaar nog steeds de moeite waard is en die duidelijk een gevolg is van onze muzikale geschiedenis.

Om tijdloze muziek te maken probeer ik juist om één moment vast te leggen. Een gevoel, van alle musici die samen spelen en een bepaalde sfeer creeeren. Net als een foto, die is ook tijdloos juist omdat je één moment vangt. Je moet alleen wel de juiste sluitertijd instellen, de camera in de juiste positie opstellen en de lenskap er af halen.

En dat is wat als producer doe. Ik richt de situatie zo in dat ik de foto krijg zoals ik die had gecomponeerd. Maar het moment zelf, dat moet ontstaan en daar heb ik niet de totale controle over.

Los van hoe het klinkt weet ik nu ook heel goed waarover ik muziek wil maken.

Ik wil muziek maken over de wereld. De schoonheid van de natuur, de absurditeit van wat mensen ermee doen, mijn muziek is een beetje zweverig, alsof je aan het dromen bent. Ik wil muziek maken over wat ik zie. Ik wil reizen, mij verwonderen en dat verklanken. Het heeft iets weg van een kind dat aan zijn moeder vraagt: waarom? En vervolgens vraag ik me ook af: en hoe klinkt dat dan?

Sinds dit jaar wil ik geen muziek meer maken op de computer. Emotie kun je veel beter overbrengen met behulp van echte muziek-instrumenten. Die hebben veel meer expressiemogelijkheden. Daarom ben ik nu heel veel aan het componeren voor echte instrumenten en aan het experimenteren met opname-technieken. Dankzij alle hulp die ik krijg weet ik zeker dat de muziek grens- en genre-overstijgend wordt.

TFS wordt mijn debuut als componist. Een producer was ik al.

Ik kan niet wachten totdat ik de master in mijn handen heb en kan zeggen dat ik dit heb verzonnen. En dat ik dankzij mensen als Iris het daadwerkelijk heb gedaan.

Dit wordt een waardig debuut. The First Statement of Prace.

DJ Sets

Reden voor reizen?

Ik hou erg van Djen en doe het heel erg lang.
De uitdaging is mooie plaatjes draaien die verassend zijn.

Kenmerken van mijn stijl zijn verrassend, bass driven, Kudoru afrostijlen.
Een pot nat zogezegd!

Shows in Nederland

Sinds het begin van de Bankra Bike Sound System ben ik betrokken bij het team, voornamelijk als DJ en content creator.
We spelen jaarlijks op festivallen binnen Europa , sinds 2016
We hebben onder andere gespeeld op:
Sfinks, Couleur Cafe, Nantes,

Bankra Radio
Ook doe ik de Bankra Radio shows voor op de Strandeds.FM
Hier zijn wat lekkere setjes.
De stijl van bankra is dit dat zus zo

Werkwijze

Resident bij PLLEK

Stranded.FM is een lokale radio zender waar k 2 maandelijks een set doe.
Voornamelijk om mijn eigen materiaal te kunnen testen

Live Performances

Mensen bedanken?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.

Prace x Sattar

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.

© Joram Kroon, 2018